Effecten voor werknemers & werkgevers

Allemaal leuk en aardig, maar wat levert het mij en/of de organisatie nou eigenlijk op? Logische vraag. Je ziet online en offline onwijs veel over vitaliteit voorbij komen, maar waarom is dat nou zo belangrijk? En is het wel écht zo belangrijk?

Effecten voor de werkgever

We besteden een groot gedeelte van onze tijd aan ons werk. Belangrijk is dan om je gezonde levensstijl óók tijdens het werken vast te houden. Fitte werknemers zijn minder snel ziek, werken productiever en gaan met meer plezier aan de slag. Zo functioneert een complete organisatie beter wanneer iedereen zich tijdens het werken vitaal voelt.

Nog een groot pluspunt van gezonde werknemers: ze zijn duurzaam inzetbaar, en dus op langere termijn productief en gemotiveerd om te werken. Nu de pensioenleeftijd is verhoogd, moeten we langer door. Wel graag zo gezond en fit mogelijk! Investeer als organisatie daarom in vitale medewerkers. We zetten de belangrijkste voordelen van vitale werknemers hieronder voor je op een rijtje.

Voordelen van vitale werknemers

Voorkomen tekort werknemers

Als je werk maakt van vitaliteit wordt je bedrijf aantrekkelijker voor nieuw talent en ervaren vakmensen. Daarnaast zullen vitale werknemers ook langer in dienst blijven. Zo voorkom je een werknemerstekort in de toekomst.

Geld besparen

Een zieke werknemer kost je gemiddeld € 260,- per dag. Door vitaliteit op de werkvloer kun je het aantal ziektedagen flink verlagen en dus geld besparen. Werknemers zullen juist productiever zijn en betere kwaliteit leveren. Daardoor vergroot je de kans op meer winst.

Makkelijker groeien

Met vitale en gemotiveerde werknemers zul je sneller bedrijfsdoelen halen en klanten overtuigen. Hierdoor win je de concurrentiestrijd in het MKB en kun je verder groeien.

Voorkomen verzuim

Als je werknemers vitaal zijn, zullen ze zich niet snel (onnodig) ziek melden. Daardoor blijft de bezetting op de werkvloer stabiel en hoef je werknemers niet vaak te missen.

Voorkomen burn-outs

Werknemers die vitaal zijn zullen minder snel overspannen raken. Je beperkt daarmee beroepsziekte nummer 1 in veel branches: de burn-out. Zo voorkom je dat werknemers lang uit de running zijn of misschien wel ziek uit dienst gaan.

Goede reputatie

Vitaliteit op de werkvloer levert je de reputatie op van een goede werkgever. Zowel binnen je bedrijf als erbuiten. Want je werknemers delen dit weer met anderen. Met een vitale reputatie en uitstraling kun je zelfs nieuwe klanten aantrekken en langer behouden.

Effecten voor de werknemers

Wie kent het niet? Je ziet een bejaard iemand die nog goed te voet is en die nog vrolijk mee kan doen met een stukje lopen of misschien zelfs aan het hardlopen is. Dit komt doordat die persoon vitaal oud is geworden. Het woord vitaal horen we steeds vaker, maar wat is dit nu precies? Vitaal betekent niets meer of minder dan gezond zijn. Een balans van fysieke en mentale gezondheid.

We zetten hieronder een aantal belangrijke redenen, waarom het als werknemer belangrijk is om vitaal door het leven te gaan, op een rijtje.

Waarom is vitaal zijn zo belangrijk?

Minder vatbaar voor ziektes

Als je vitaal bent, ben je veel minder vatbaar voor ziektes en stress. Onderzoek laat zien dat het ziekteverzuim hierdoor vermindert. Op jaarbasis kan er in Nederland zelfs tussen de 240 en de 380 miljoen euro bespaard worden op ziektekosten.

Vitaal oud worden

Als je fit bent én blijft kun je vitaal oud worden. Dit kan betekenen dat je ten eerste ouder kan worden door een verminderde kans op ziektes en je kunt langer genieten van het leven.

Daarnaast hebben ouderen vaak moeite met bewegen of zelfs pijn bij het bewegen. Als je je hele leven sport, is de kans groter dat je dit waarschijnlijk op latere leeftijd ook nog kan en je veel langer mobiel blijft.

Minder blessures

Beweging en sport gaat gepaard met spierbehoud. Er is hierdoor veel minder kans op blessures of spiervermindering bij ouderdom.

Gelukkiger leven

Vitale mensen hebben veel meer energie en levenslust. De kwaliteit van het leven wordt door vitale mensen als hoger ervaren en zijn o.a. daardoor gelukkiger.

Met vitale medewerkers zorg je voor...

15% minder ziekteverzuim

20% hoger werkvermogen

32% meer betrokkenheid

Krijg meer inzicht

– Waarom is vitaal zijn nou zo belangrijk?
– Welke directe voordelen voor de werknemer en werkgever brengt dit met zich mee?
– Ontvang tips om zelf de vitaliteit op de werkvloer te verhogen.
– Met de Vitaalflits kunnen jij en je collega’s direct aan de slag!

17%

van de mensen op de werkvloer kampt met burn-outklachten

29%

van de mensen op de werkvloer geeft aan zeer vermoeid te zijn

48%

van alle Nederlanders (18+) heeft ooit een psychische aandoening gehad

Wil je ook dat jouw bedrijf vitaler wordt?